logo

Actualitat Notícies

Xicotets gestos per a reduir el consum energètic

No se sol reflexionar sobre el malbaratament d'energia en la societat perquè es dóna per descomptat el subministrament: estrenyem un interruptor i tenim llum. No hi ha talls elèctrics ni escassetat de combustible –almenys ara com ara–, així que: per què el consum d'energia en la llar ens preocupa tant?

La primera raó cal buscar-la en les constants pujades del preu de l'electricitat (el 70% a Espanya des de l'any 2008) i als advertiments per part d'experts com Jorge Morals de Llaura que el rebut de la llum continuarà pujant.

El segon motiu és clar per a aquelles persones conscienciades amb el medi ambient: la major amenaça per a la vida en el planeta, el canvi climàtic, està molt unit a l'ús i gaudi dels recursos energètics.

A aquesta preocupació ecològica es deu l'auge de cooperatives de consumidors que comercialitzen electricitat de procedència exclusivament renovable entre els seus socis. Som Energia va obrir camí i compte ja amb més de 55.000 socis. Després van vindre GoiEner, Zencer o EnerPlus amb un creixement espectacular. En Unió Renovables les trobaràs totes.

Canviar alguns hàbits t'ajudarà a estalviar en la factura de la llum

Siga per economia o per consciència ecològica, la veritat és que és indispensable interioritzar conceptes com la sostenibilitat o l'eficiència energètica en tots els aspectes de la vida, començant pel que millor es controla: la nostra llar.

La factura de la llum suposa una despesa mig anual d'uns 900€ per als espanyols. El consum d'energia en les llars està repartit de la següent forma:

 •     La calefacció (47%).
 •     Els electrodomèstics (19,4%)
 •     L'aigua calenta (18,9%).
 •     La cuina (7,4%).
 •     La il·luminació (4,1%).
 •     L'estand *by (2,3%).
 •     L'aire condicionat (0,8%).

Dins dels electrodomèstics, el consum està repartit de la següent forma:

 •     El frigorífic (30,6%).
 •     El televisor (12,2%).
 •     La llavadora (11,7%).
 •     L'estand *by (10,7%).
 •     El forn (8,3%).
 •     Els ordinadors (7,4%).
 •     El rentavaixella (6,1%).
 •     Els congeladors (6,1%).
 •     L'assecadora (3,3%).

En resum, la climatització i els electrodomèstics són la principal font de consum i de despesa energètica de les llars espanyoles.

Un aïllament deficient, electrodomèstics antics i hàbits inadequats suposen un notable increment en la factura elèctrica.

És hora de replantejar els hàbits energètics i donar un respir a la butxaca i al planeta. Adequar la llar per a estar còmodes i no passar fred a l'hivern ni massa calor a l'estiu suposa una despesa i un consum considerable.

1. Climatitza sense malbarataments

Un dels punts febles de la majoria dels edificis és el seu aïllament. La major part de l'energia s'escapa a través de sostres, parets, portes i finestres. Just el contrari del que succeeix a les "cases passives" (del terme alemany *Passivhaus), construïdes amb criteris bioclimàtics per a aconseguir un consum energètic quasi nul, amb un estalvi energètic de fins al 90%.

Aconseguir una temperatura òptima és essencial per a reduir les factures

Es necessiten uns 23 °C per a estar còmodes a l'hivern, però la mateixa sensació tèrmica s'aconsegueix amb 21 °C en un habitatge ben aïllat.

Amb mesures efectives d'aïllament es pot obtindre un estalvi de 50-100 € anuals. Ací tens algunes idees que et seran de gran ajuda:

 • Instal·lar sistemes de doble *acristalamiento amb trencament de pont tèrmic en el marc. Les finestres amb aïllaments deficients suposen una pèrdua energètica de fins a un 30%.
 • Col·locar rivets o films aïllants en portes i finestres. Estalvien entre 30 i 80 € a l'any.
 • Baixar les persianes i tancar les cortines a la nit. Les cortines gruixudes disminueixen les fugides de calor. Resta altres 30 €.

Altres consells de climatització que també et seran molt útils:

La calefacció representa el 18% de la despesa de la factura. És freqüent fer mal ús dels radiadors, ja que se solen tapar i dificulten la correcta difusió de l'aire. Cal mantindre buidada aquesta font de calor per a augmentar el seu rendiment. Amb això s'evita malbaratar uns 40 € a l'any.

 • Utilitzar panells reflectors entre paret i radiador. Disminueixen la pèrdua de calor a través de la paret i estalvien també fins a un 10%.
 • Instal·lar estufes que cremen *briquetas (fonts d'energia renovables com a restes de fusta premsada). Són molt eficients, presenten la meitat de consum que les estufes elèctriques, bastant inferior a les de gasoil i una mica més baix que les de gas natural.
 • Ventilar diàriament. És necessari per a la renovació de l'aire interior, però en la seua justa mesura: 20 minutos són suficients per a airejar i evitar que hi haja pèrdues energètiques considerables. Durant aqueix interval de temps, s'ha ha d'apagar la calefacció o l'aire condicionat.
 • Instal·lar un termòstat. Permet desconnectar la calefacció a certes hores. Cada grau de temperatura afegit equival a un 9% més de despesa energètica.
 • Aprofitar l'energia del sol. A l'hivern, convé obrir les persianes i cortines quan toca el sol i tancar-les la resta del dia.

A l'estiu, també podem estalviar en la factura de la llum amb certs hàbits:

 • Si s'utilitza aire condicionat. Per cada grau que es baixa el termòstat, hi ha un 9% més de despesa. Així doncs, cal considerar quina és la temperatura de confort.
 • Hem de tancar cortines i persianes en les hores centrals del dia. Evitarem que el sol i la calor disparen el consum de l'aire condicionat.
 • Utilitzar cortines i persianes de colors clars. Són més eficients per a reflectir la calor que els tons foscos.
 • Instal·lar tendals. Són molt útils per a protegir del sol.

2. Aposta per electrodomèstics eficients

El frigorífic està encés 365 dies a l'any i suposa el 30% del rebut de la llum. La màxima eficiència és l'A+++, però pocs pensem que, per molt eficient que siga la tecnologia, un aparell més gran del que necessitem gastarà més que un xicotet.

A partir de 200 litres són menys eficients. Cal estudiar el consum en quilowatts/any i els litres de volum, i evitar extres com els dispensadors d'aigua i gel a la porta, ja que aquests capritxos suposen fins a un 20% més de despesa.

Amb un frigorífic de la màxima categoria s'estalvien entre 90 i 140 euros a l'any. L'amortització del major cost serà ràpida: una nevera A+++ consumeix el 60% menys que una de classe energètica A.

3. Adquireix bons hàbits energètics

Amb la llavadora, la mesura més útil és llavar en aigua freda, ja que el 90% de l'energia que consumeix s'empra a calfar l'aigua. Un cicle a 90 °C gasta quatre vegades més que un a 40 °C.

En la cuina, hi ha alguns trucs que pots aplicar:

 • Utilitzar la calor residual sempre que siga possible. Apagar el forn o l'olla expressa abans que acabe la cocció.
 • Usar la vitroceràmica amb recipients de diàmetre una mica més gran que la zona de cocció.

Amb aquests hàbits es poden arribar a economitzar uns 100 € anuals.

"Els aparells endollats estan consumint permanentment, estiguen o no funcionant", adverteix Manuel Rivero de *Intiam *Ruai, empresa d'energies renovables i eficiència energètica.

L'estand *by és un vampir que consumeix el 2,3% d'electricitat. Per a evitar-ho es poden instal·lar regletes amb interruptors o desendollar els aparells.

4. Reduir la potència contractada

En la factura elèctrica es paga per dos conceptes: el consum real d'electricitat i la potència elèctrica contractada. Aquesta última part, la potència contractada, és fixa, es paga sempre, encara que no hi haja despesa. En els últims 15 anys, s'ha augmentat un 155% el que es paga per aquesta part fixa corresponent a la potència contractada.

Com a rebuig i mesura efectiva per a estalviar en el rebut de la llum, s'ha llançat la campanya "Baixa't la potència", promoguda per organitzacions que defensen l'eficiència energètica.

Per "potència contractada" s'entén la potència màxima que es pot consumir simultàniament. Per exemple, en una llar on es tinga encesa una bombeta de 100 W al mateix temps que un rentavaixella de 2.000 W i altres electrodomèstics per 1.000 W s'està utilitzant una potència de 3.100 W (3,1 kW), per la qual cosa es necessita 3,3 kW de potència contractada.

Els experts en eficiència energètica asseguren que si mai han saltat els ploms en la teua llar hi ha marge per a baixar almenys un tram. Quant a l'estalvi que s'aconsegueix és considerable: baixar un tram permet un estalvi de 52 € en la factura, per dues, 104 €, per tres, 156 €.

Pot consultar la notícia original *AQUI

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías